De kerstdagen zijn weer voorbij en de jaarwisseling is in zicht. Dit is de tijd waarin ik even stilsta bij het afgelopen jaar. De balans opmaken zeg maar.
2020 is denk ik voor het grootste deel van de mensen in Nederland het meest lastige jaar dat ze hebben gehad. Natuurlijk is er nog een generatie die de jaren 1940-1945 hebben meegemaakt. Deze generatie heeft het vele malen moeilijker gehad dan wat we dit afgelopen jaar hebben doorstaan. Het is absoluut niet te vergelijken. Deze groep wordt steeds kleiner in aantal en we dreigen dit wel eens te vergeten. Velen van deze generatie woont nu in een zorgcomplex die tijdens de lockdown op slot ging. De eenzaamheid is bij een aantal zo groot geweest dat ze er ziek van werden. Deze groep heeft nogmaals een grote prijs betaald voor de omstandigheden die er gelden.

Lockdown door COVID-19

Het overgrote deel van onze bevolking ervaart dit afgelopen jaar als een periode dat voor hen verreweg de meeste impact in hun sociale leven heeft gehad. Het leven in Nederland is niet meer wat het was. We waren vrij om te gaan en staan waar we wilden en te denken wat we willen.
Die tijden zijn voorbij volgens mij. We leven in een soort van huisarrest en bouwen een leven online op. Ook daar heb ik geen vrij gevoel meer. Ook daar mag je niet je mening vrij uiten. Echt een bewijs heb ik daar niet voor en het is moeilijk om daarvoor een schuldige aan te wijzen, maar ik voel me beperkt. Ik zie dat mensen met een andere mening “geblockt” worden op social media. Dat hoort niet in Nederland vind ik.

Mijn missie

2021, een nieuw jaar met nieuwe kansen. Aan goede voornemens doe ik al heel lang niet meer maar ik heb wel een aantal missies. Deze hebben met de aarde en de samenleving te maken. Ik ben me de laatste jaren veel bewuster geworden van de vervuilde aarde. We hebben er een zooitje van gemaakt en dat moet omgekeerd worden. Ik ben overtuigd van het zelfreinigend vermogen van de aarde, maar dan moeten we wel wat gaan veranderen om dit in werking te stellen.

Klein gebaar, groot gevolg

Hoe denk ik dat te gaan doen? Nou, ik ben er niet van overtuigd dat ik een hele grote groep kan bewegen om veganist te worden. Dat lijkt me ook helemaal niet nodig. Ik ben dat zelf ook niet, maar ik geloof wel dat vele kleine stapjes een heel groot verschil kunnen maken. Dan denk ik aan biologische producten gebruiken en onverpakte groenten. Laat ook je afval niet slingeren en sorteer je huisafval. Eet eens geen vlees of kies voor vleesvervangers. Gooi gebruikte goederen niet weg, maar breng ze naar de kringloopwinkel als het nog bruikbaar is. Vergis je niet, biologisch wil niet zeggen dat het duurder is. Vaak is het juist goedkoper in gebruik en doe je er veel langer mee, waardoor het eigenlijk veel minder kost.

Join effort 4 the world

Ik ben ervan overtuigd dat alleen deze acties al een heel groot verschil kunnen maken als we met een grote groep, het liefst zo groot mogelijk, deze missies gaan uitvoeren. Wil je meedoen aan een deel of de gehele missie, dan zou ik het gaaf vinden als je dit bericht wilt delen op je social media of kopiƫren en plakken zodat we een groot bereik gaan krijgen.

We willen ten slotte toch allemaal dat de oceaan weer plasticvrij wordt en dat er langs de snelweg geen afval meer ligt? Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar dat is volgens mij niet nodig. Iedereen weet wel wat er zoal verbeterd kan worden.

Let’s do this!!

Categorieƫn: Blog