Desinfectiezuilen gevaarlijk voor kinderen? We snappen dat je schrikt, maar je hebt het goed gelezen. De desinfectiezuilen die tegenwoordig overal worden ingezet zijn gevaarlijker dan je denkt en brengen wel degelijk risico’s met zich mee. Wij vertellen je waarom.

Desinfectiezuilen op openbare plekken

De desinfectiezuilen waar we het over hebben, zijn de desinfectiezuilen die tegenwoordig op treinstations, winkels e.d. te vinden zijn. Dit zijn de paaltjes en dispensers waar je je hand voor houdt, voet onder beweegt of op moet drukken, om vervolgens je handen te ontsmetten. Deze worden steeds meer ingezet, zodat men op openbare plekken de hygi├źnemaatregelen in acht kan nemen, tegen verspreiding van COVID-19. In deze paaltjes vind je vaak een spray of pomp met desinfectiemiddel. In deze desinfectiemiddelen zit een hoog percentage alcohol, wat uiteraard een gevaarlijk middel is.

Het gevaar van desinfectiezuilen

Wat is dan het grote gevaar dat de desinfectiezuilen met zich meebrengen? Het gevaar is de hoogte van de zuilen. Voor ons staan deze op hoogte van onze handen, zodat wij alleen nog onze handen ervoor moeten houden. Echter, bij kinderen is dit natuurlijk niet het geval. Voor kinderen staan de desinfectiezuilen op ooghoogte, wat bij activering ervoor kan zorgen dat het middel in de ogen terechtkomt.

Waarom activeren kinderen de zuil?

Kinderen zien iets wat ze niet kennen! Leuk, een nieuw paaltje. Wat is dat? Kan ik ergens op drukken, kan ik iets zien? Voor je het weet heeft het kind ontdekt hoe hij het paaltje activeert en dan … is het te laat. Het desinfectiemiddel is in de ogen van het kind gekomen. Beter gezegd: alcohol is in de ogen van het kind gekomen. Onwijs gevaarlijk!

De risico’s voor het oog

Doordat de desinfectie zoveel alcohol bevat, is aanraking met het oog enorm gevaarlijk. De alcohol brandt namelijk de stamcellen in het oog kapot. Dit zijn de cellen die precies op de rand van het oogwit en het hoornvlies zitten. Deze cellen dienen als beschermlaag van het oog. Als deze kapotgaat, wordt er helaas geen nieuwe laag aangemaakt. Dit maakt beschadiging op het hoornvlies, waardoor het zicht achteruitgaat. Hierdoor kan het kind een lui oog krijgen en in het ergste geval leidt dit tot blindheid!

Spoelen, spoelen, spoelen!

Krijg jouw kind het middel toch in zijn/haar oog? Dan is het belangrijk om te spoelen met water! Het middel moet zo veel mogelijk uit het oog gespoeld worden, zodat het geen verdere schade kan aanrichten. Daarna is het belangrijk dat het kind zo snel mogelijk behandeld wordt door de spoedeisende hulp.

Desinfectie zonder alcohol

Ben je op zoek naar desinfectiemiddelen zonder alcohol? Kijk dan naar de desinfectiemiddelen van Solvid. Solvid brengt geen risico’s met zich mee en is niet schadelijk voor het oog!

Bron: RTL NIEUWS

Categorie├źn: Blog